BLOGI

EtusivuBlogiMekatroniikka

Mekatroniikka

Volkswagen, Škoda, Audi ja Seat ovat Volkswagen-konsernin merkkejä, joissa on vuosien varrella ilmennyt haasteita, ensisijaisesti tiettyjen vaihteistojen ja moottoreiden kanssa. Niistä kannattaa olla tietoinen, mutta ei huolissaan. Epätietoisuus on jo itsessään iso päänvaiva, ja pian sitä luulee kaikkien autojen olevan tuhoon tuomittuja. Tammer Dieselillä haluamme ehkäistä moisia ajatuksia ja käydä läpi, mitä asiasta täytyy tietää.

DSG-vaihteisto ja mekatroniikka

Kaksoiskytkintekniikkaan perustuva DSG-vaihteisto lisää ajomukavuutta, sillä se sisältää nimensä mukaisesti kaksi kytkintä, joista toinen on parillisille ja toinen parittomille vaihteille. Tällä tekniikalla seuraava vaihde on valmiiksi kytkettynä ja käyttövalmiina, jolloin veto on lähes katkoton. Vaihteistoa ohjaavan mekatroniikan voi tarvittaessa uusia. Kaikissa Volkswagen-konsernin autoissa ei käytetä oletuksena DSG-vaihteistoa, sillä esimerkiksi automaattisessa Volkswagen Tiguanissa käytetään Tiptronic-vaihteistoa.

Joskus 6-vaihteisen DSG-vaihteiston mekatroniikka tai sitä ohjaava piirikortti hajoaa, mutta nykyisin korjauksesta ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Toinen haaste saattaa olla kaksoismassapyörä, jossa niittaukset alkavat ajan kuluessa löystyä. Tämän tunnistaa siitä, että auton ollessa tyhjäkäynnillä, koneen ja vaihteiston välistä kuuluu kolinaa. 7-vaihteisen DSG-vaihteiston kaksoismassakytkin saattaa kulua ajan saatossa, jolloin se tarvitsee huoltoa. Laatikon korjaajia on vähemmän tarjolla, mutta Tammer Dieselillä huolto onnistuu ongelmitta.

TSI-moottori ja jakoketju

TSI on moottorityyppi, joka on joko turboahdettu tai kaksoisahdettu, jolloin moottorista saadaan paljon tehoa irti jopa pienellä iskutilavuudella. Ahtimen avulla voidaan myös laajentaa moottorin tehokasta käyntialuetta.

Rakoja rakkaudessa on ollut ennen kaikkea 1,2 ja 1,4-litraisissa, vuosimallien 2007–2011 TSI-bensiinimoottorisissa autoissa. Pienten TSI-koneiden nokkaketjut venyvät ja suurimpaan osaan vuosina 2007-2012 valmistetuista koneista onkin vaihdettu takuuna jakoketjut. Muuten 1.4 TSI -kone edustaa tehokkuudellaan ja taloudellisuudellaan.

Ennenaikaisesta kulumisesta aiheutuvat viat liittyvät siis joko jakoketjun venymiseen, ketjunkiristimen tai mahdollisesti myös nokka-akselin säätimen toimintaan. Ongelmiin on onneksi olemassa toimiva korjausratkaisu parannetuilla osilla. Käytännössä viat ilmenevät joko moottorin merkkivalon syttymisenä, moottorin käyntihäiriönä tai outona äänenä, joka tulee nokka-akselin säätimestä.

Muita vinkkejä kuluvista osista

On sanomattakin selvää, että autot tarvitsevat huoltoa ja hoivaa aika-ajoin. Esimerkiksi vauhtipyörä on kuluva osa, aivan kuten kytkinkin. Jos laittaa korvat hörölle ja kuulee moottorista kylmäkäynnistyksen jälkeen kalkatusta, se kertoo vauhtipyörän kuluneisuudesta. On hyvä tiedostaa, että kulunut, ja vaimennustehonsa menettänyt vauhtipyörä on myös merkittävä rasite moottorin ja vaihteiston laakeroinneille. Kytkin- ja vauhtipyöräongelmissa kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen, ennenkö pienestä kilkatuksesta tulee isompi ongelma.

Tammer Dieselillä hoituu niin mekatronikan, vauhtipyörien kuin kytkimien vaihdot ja tietenkin moottoreihin liittyvät ongelmat ovat meillä ratkaistavissa. Vioista ei tarvitse hätääntyä, sillä korjaus ei ole enää kallista.

TEMPLATE_POSTTITLE
Merkkihuolto
Merkkihuolto ei ole pakollinen, takuu säilyy muissakin huolloissa
23.06.2020
TEMPLATE_POSTTITLE
Öljynkulutus
Volgswagen-konsernia vaivaa suuri moottoriöljynkulutus; mitä täytyy tietää? Autoilijan ABC ongelmasta
12.03.2020
TEMPLATE_POSTTITLE
Mekatroniikka
Vaihteistovika tai ketjuvika ei ole syy menettää yöunia – DSG ja TSI selitettynä
12.03.2020

© Tammer Diesel 2020 • EvästeetTietosuojaseloste